Spar både miljø og penger!

Spar både miljø og penger!

Ville du klart å endre kjøpemønsteret ditt og spare rundt en halv inntekt i året?

I Sverige bor en familie som har klart bragden å spare utrolig mye penger på å endre både budsjett og fokus i hverdagen. Ved å endre levesett på denne måten, tenker jeg at de også må bidra til et bedre miljø?

Åsa, som var mamma, hustru, arbeidstaker og oppofrende datter til en syk, gammel mor, gikk i veggen med et smell. Noe mange av dere sikkert kan kjenne dere igjen i.
I stedet for å gå tilbake i det gamle mønsteret, valgte Åsa å lete etter alternative løsninger. Hvordan kunne hun endre familiens vaner så de kunne klare seg på bare en inntekt?
Alle som har vært ute av sirkulasjon i perioder vet nok at penger fort blir et altoppslukende problem om inntekten reduseres. Det var altså her Åsas utfordring lå.

Åsa, 50.

Åsa, som var 50 år da dette skjedde, orket rett og slett ikke tanken på å gå tilbake i det samme mønsteret som hadde gjort henne så syk. Men både hun og mannen visste at de var avhengige av to inntekter, og det så ikke ut som hun hadde noe alternativ til å gå tilbake i jobb. Men Åsa ville det annerledes.


Da Åsa Axelsson ble sykemeldt bestemte hun seg for å gjøre et eksperiment; hvor mye kunne hun klare å kutte familiens kostnader på ett år?
FOTO: Alexandra A. Ellis, skjermdump fra KK.no

Åsa sin aversjon mot å gå tilbake til et mønster som hun visste ville redusere livskvaliteten til hele familien, gjorde at hun så seg om etter andre muligheter. Hun satt seg blant annet ned og gikk igjennom familiens økonomi med argusøyne.
Hvor mye kunne de klare å kutte i kostnadene på ett år?
I det som var en helt ordinær families husholdningsbudsjett skulle det vise seg å være mer å hente enn hun kunne drømme om.

Er behovspyramiden utvidet til det meningsløse?

Vi lever i en verden hvor vi tror vi ikke kan leve uten en hel mengde sannsynligvis unødvendige ting. En god del av disse tingene kan fint elimineres eller forenkles ved hjelp av for eksempel noen DiY-knep (fiks det selv-knep). Man kan velge å ta brorparten av hårklipp, ansiktsbehandlinger, pedi/manikyr osv selv. Man kan velge resirkulering av klær, vesker og sko, delta på utstyrsbytting. Man kan innføre restriksjoner på matvarer man egentlig ikke har bruk for og gå over til dyrking av grønnsaker og frukt osv på en hageflekk eller til og med i verandakasser. Man kan skippe helsestudio til fordel for ut å løpe i naturen, situps og planker. Man kan gå på biblioteket i stedet for i bokhandelen eller i ebok-appen (biblioteket er for øvrig et utrolig hyggelig sted å oppholde seg). Man kan sykle til lavprisbutikken, sånn som Åsa gjør, uten handleliste. Og kun kjøpe råvarer på tilbud.

La det gå sport i en morsom måte å spare penger på!

Ved å spare lommeboka og miljøet på denne måte, får du en Kinderegg-effekt: Tre ting i samme pakken. Pluss masse moro!

Man kan la det gå sport i å finne smarte, budsjett- og miljøvennlige løsninger. Og gjett hva – mange av disse tiltakene vil garantert sørge for at du tar av en kilo eller ti, om du skulle trenge det. Fokus på hva du spiser kan gjøre underverker for kroppen, sykling og mer tid ute i frisk luft det samme. Så her får du egentlig minst ett Kinderegg – tre ting i samme pakken. Du slår et slag for miljøet, du sparer utrolig mye penger – og du får en glimrende anledning til å fokusere på kosthold og friluftsliv.

Det er blant annet slike ting jeg kommer til å fokusere på i bloggen. Hvordan vi kan gjøre livet mer levbart for oss selv og familien vår ved å kaste av oss noen av de åkene omgivelsene legger på oss, som for eksempel kunstige krav til et perfekte ytre. La oss definere det selv og selv sette grensene for hvor langt vi er villige til å gå i jakten på alt dette.

KK.no

Denne artikkelen er inspirert av KK.no.
De kan fortelle at Åsa selv ble gladere og friskere for hver måned, og til slutt helt symptomfri. Hele familien fikk en ny tilværelse etter denne spennende omlegginga av hverdagen. Og de sparte faktis hele 330.000 kroner på et årsbudsjett! Det er i allefall nok til å gi meg stjerner i øynene og planer om å dra den gamle sykkelen ut av skjulet.
Jeg anbefaler deg å lese mer om Åsa på KK.no

Du finner artikkelen, skrevet av Anette Snarby, her:

https://www.kk.no/jobb/asa-ble-utbrent-og-sluttet-i-jobben-reduserte-familiens-kostnader-med-over-300-000-kroner-pa-ett-ar/70811033

Hva kunne du tenkt deg å fokusere på når det gjelder DiY-pleie av kropp og sjel? For de to henger vel sammen?