Min gode venn presidentkandidaten.

Min gode venn presidentkandidaten.

Av og til skjer det ting som nesten er for utrolige til å være sant!
En sånn ting har nettopp vist meg hvor bitteliten verden egentlig er, og jeg innser med ett at jeg er særdeles well connected. Nærmere Vårherre har jeg aldri vært!

Og teorien om at avstanden mellom alle mennesker i hele verden kun er maks 5 bekjentskapsledd, har fått en ny betydning.

David Milton Guinn maler emigrantmotiv på veggen i Prinsessegata 1 i Skien.

Det startet med Gatekunstfestivalen

Sommeren 2018 hadde vi besøk av et fantastisk team gatekunstnere i Skien, som vi ble godt kjent med. Dyktige, oppegående og kreative mennesker som vi var så heldige å få tilbringe to utrolig fine uker sammen med.
En av dem, kunstneren David Guinn fra Philadelphia, har en Bachelor of Arts fra University of Columbia. Det er en grunn til at jeg nevner det, les videre, så får du se.
Etter at han kom hjem fra Norge, fulgte jeg med på hans engasjement i det Texanske senatsvalget utover høsten 2018. For den Demokratiske kandidaten Beto O’Rourke.
Det forundret meg jo litt; det er langt fra Philadelphia til El Paso, Texas.

Mens i EL Paso blir en presidentkandidat til.

El Paso, Texas, Betos hjemby. Med sine ca 684 000 innbyggere ligger byen rett ved Rio Grande og er en av grensebyene mot Mexico som Trump feilaktig hevder har fått betydelig lavere kriminalitet pga den omdiskuterte muren.

Imellomtiden kan jeg fortelle at jeg helt tilbake til det nevnte senats-valget høsten 2018 har lagt merke til Beto O’Rourke, den nå 47 år gamle forretningsmannen og demokraten fra Texas. Han fremstår som en jordnær, reflektert fellesskapets mann med et menneskesyn man kan identifisere seg med. Han omfavner det flerkulturelle, han beskytter helseforsikringene, han er opptatt av den «lille» mann og kvinne og ønsker seg et åpent, likeverdig samfunn uten murer mellom fattig og rik. Så skader det heller ikke at han har en viss gutteaktig Kennedy-appell.

Han ble fort «min mann», og, det innrømmer jeg gjerne, også fordi han er så kul! OK, da. Han ligger ganske godt i øyet også 🙂

Om han er alt det han sies å være? Vel, tiden vil vise, men det ser unektelig veldig bra ut for han som jeg nå anser som min svært gode venn Beto!

Beto O’Rourke i El Paso hardcore bandet Foss på tidlig 90-tall.

Wow, han har en fortid!!

Mannen har, som mange av oss, en «fortid», som han har vært helt åpen om fra første stund. I det vi kan kalle for «ungdommelig galskap» har han gjort et par ting han absolutt ikke skulle ha gjort. Fyllekjøring og tatt seg inn på annenmanns eiendom. Ingen dommer for noe av det, kun et gjennomført ungdomsprogram for fyllekjørere og en natt i arresten. Det skulle ikke forundre meg om han har røyka marijuana også, uten å inhalere, selvfølgelig! For det gjør de nemlig ikke i USA, det har jeg nemlig hørt flere presidentkandidater si.

… bought that T-shirt. Beto’s mugshot.

Men et ungdommelig «mug-shot» er gull verdt i enhver valgkamp, det vil si for motstanderen. I kampen om Huset ble det brukt av motstanderen for det det var verdt. Sammen med hårreisende, usanne påstander.
Tenk deg, da, en presidentkandidat med eget mugshot!
Min venn Beto er spesiell på mange måter. Jeg tror han hadde likt seg i Skien.

Beto og trommeslageren i bandet Foss.

Presidentkandidaten med høy «KUL»-faktor.

Beto har også en fortid i det ikke veldig anerkjente hardcore-bandet «Foss» fra El Paso. Andre bandmedlemmer har gjort det stort og høstet anerkjennelse siden da, men Beto skulle ikke gå den veien. Heldigvis 🙂
Selv om det hadde vært stas å se han spille på puben (Det er bare én pub i Skien, det er Lundetangen). Jeg sier «se» med vilje, for etter hva ryktene forteller, var det ikke noe særlig å høre på.
Men kjærligheten til og gleden over musikk har han tatt med seg inn i voksenlivet. Forleden ble han observert på Metallica-konsert. Og han har opptrådt noen ganger i valgkamp-øyemed, bla med Willie Nelson, som er blodfan av Beto.

Beto på Metallica-konsert.

Den politiske reisen begynner.

I 2005 debuterte han som Demokratisk politiker ved å vinne et sete i bystyret i El Paso. Han slo den to-perioders etablerte demokraten Anthony Cobos. Seieren gjorde Beto til en av de yngste medlemmene bystyret hadde sett. På dette tidspunktet må vi vel kunne si at han var en rehabilitert, fullt ut fungerende og ansvarsfull voksen. Vår gode venn Beto har staket ut veien og vet nøyaktig hvor han vil.

Restauranten Tabla i El Paso, hvor Beto i 2012 annonserte sitt kandidatur til en plass i Representantenes Hus.

2 viktige kunngjøringer på Tabla med 7 års mellomrom.

7 år senere, i 2012, sto Beto O’Rourke på Tabla, en spansk restaurant i El Pasos underholdningsdistrikt. Forøvrig den samme restauranten hvor han torsdag 14.mars 2019 annonserte sitt kandidatur som demokratisk presidentkandidat. Der presenterte han det den gang usannsynlige scenarioet – sin kongresskampanje. «Jeg lærte viktigheten av å ta en kalkulert risiko da jeg startet min egen virksomhet,» sa O’Rourke. Han er selvstendig næringsdrivende. «Noen ganger betalte det seg, noen ganger ikke. Men hvis jeg ikke tok disse kalkulerte risikoene ville vi ikke vært i stand til å vokse. ”

Vel, åtte og en halv måned senere cashet han inn på sin største kalkulerte risiko så langt. Han beseiret Silvestre Reyes, en åtte-runders Republikaner i Representantenes Hus. Som kjempet med ufine finter, i et Demokratisk Texas-opprør som ga gjenklang over hele landet. Slik har det seg at Beto representerte Texas’ 16. kongressdistrikt i tre perioder i Representantenes Hus.

Beto i en «Bathroom-session» for ikke så lenge siden.

Beto går for Senatet og gir seg tilkjenne i Skien.

I 2018 valgte Beto å ikke ta gjenvalg i Huset, men heller å gå for en plass i Senatet.

Og det var DA jeg oppdaget at David, vår gode gatekunst-venn fra Philadelphia, jobbet som frivillig for Beto i hans valgkamp for en plass i Senatet.
David forteller at han og Beto er studiekamerater fra studiet Bachelor of Arts fra University of Columbia. Og som den fine fyren David er, trår han straks til for å hjelpe sin gamle venn i valgkampen. Og vi her på Bratsberg fulgte ivrig med. Det var altså slik Philadelphia-mannen David ble involvert i valgkampen i Texas.
Siden den gang har Beto vært en av familien, og nå heier vi voldsomt på vår gode venn i kampen om det Amerikanske presidentembetet.

Willy Nelson støtter Betos valgkamper. Det har ført til massiv kritikk og delvis boikott fra mange Republikanere. Her står Beto på scenen med Willie og bidrar i alle fall til en viss grad med vokal.

I den erkerøde staten Texas (husk at i USA er den politiske fargen rødt som vår politiske farge blå, og omvendt), var det nærmest usannsynlig at en Demokrat skulle vinne det setet.

Men Beto Cruzet ikke inn i Senatet.

Betos største utfordrer i kampen om en plass i Senatet var republikaneren Ted Cruz. Cruz var president Trumps erkefiende nr. 1 under nomineringsprosessen for republikanerne før presidentvalget i 2016. Til tross for det kalde klimaet mellom Cruz og Trump den gang, og til tross bla for Donalds sjikanøse kommentarer om Teds kone, ga Cruz til slutt offentlig sin støtte til Trump. Antageligvis ene og alene for at Trump skulle støtte Cruz tilbake i valget om en plass i senatet. Kjøp og salg, altså.
Det tippet antageligvis valget i Texas over i Cruz sitt favør, han vant med ørsmå marginer over Beto.
Allikevel var det en Demokratisk sensasjon som spilte seg ut i Texas i 2018, tross i nederlaget. Det ga mange et håp om at Beto skulle stille som Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Sees vi på Mersmak 2020?

Som Betos nærmest nære venner i Skien, har vi hele tiden støttet presidentkampanjen fullt ut. Vi vil så gjerne ha vår egen president!

Kanskje, om vi er heldige, kan vi få Beto til å komme over for å åpne Matfestivalen 2020. Eller, hvis vi starter en ny gatekunstfestival, kunne han kanskje tatt det første strøket i Mølleveggen ut mot Bryggevannet. Hvis ikke daglig leder i Kunsthall Grenland er ledig, da.

Ta en titt. La deg fasineres av forskjellen.

Kampen om det ovale rom har allerede begynt.

Da Donald Trump avholdt sitt ralley i Betos hjemby, El Paso mandag 11.februar 2019, utfordret Beto Trump. Han holdt et mot-ralley samme sted.
For Trump gikk det som vanlig i muren mot Mexico. Løgner om kriminaliteten i El Paso. Skremselspropaganda om flyktningekaravanene, utskjelling av motstandere og generell scaremongering. Og så de vanlige løgnene om hvem som hadde flest tilhørere. Denne gangen 4-doblet han bare antallet.

Sukk….

Vår gode venn Beto, den Demokratiske 2020-kandidaten, sa på sin side blant annet:
«Vi står opp for sannheten – mot løgner, hat, uvitenhet og intoleranse, vi skal vise landet hvem vi er. Vi skal leve opp til våre løfter, til vårt potensiale. Til våre forpliktelser som en nasjon. Vi vil ikke utnytte dem (flyktningene), vi vil ikke sende dem tilbake til en sikker død. Vi tror ikke på at murer kan eller burde holde dem ute. Tvert imot vil vi ønske dem velkommen med åpne armer!»

Er det noe rart at Vanity Fair beskriver han som «for anstendig» og «for sunn» for nasjonal politikk? Jeg får stjerner i øynene av Betos tale, men skjønner hva Vanity Fair mener. Kan virkelig en sånn tilsynelatende kjernekar, uten vilje til å bruke dirty tricks, uten vilje til å la seg bestikke, klare å vinne presidentvalget i USA? Eller, om han skulle komme så langt, vil han ikke drukne i Donald Trumps usmakelige løgner og grove karakteristikker?

Hvordan vil min sympatiske og gode venn Beto klare seg i dette rotteracet?

Kanskje, og det er mitt naive håp, vil vi se han skinne i den kommende valgkampen. Det er på tide nå med litt rakrygga decency i en Amerikansk valgkamp. Og her heier altså jeg på Skiens-vennen Beto. Du lurer kanskje på om jeg tror på Julenissen også, og det kan jeg delvis avkrefte. Men jeg tror i allefall på min meget gode venn Beto!

Beto har blitt et idol, især for mange kvinner.

Lauren Mayer, 59, musikklærer og komiker fra California.
Mayer laget denne sangen om sin kjærlighet til Beto.

Beto er sin egen mann!

Beto lar seg ikke sponse av de store selskapene; han vil ikke at noen skal ha noe på han. Avgjørelser skal tas på grunnlag av det han tror på, og det folk ber om. Ikke ut ifra hvem som bidrar med mest penger. Det er kanskje det mest unike med denne mannen.
Han lar seg ikke friste av noen skarve gratis-lass med sand fra en nedlagt flyplass, den karen der!

Lykke til, gode venn!

Jeg må jo håpe og tro at dette kan gå veien for den godeste Beto, tilsynelatende en av de mest rakrygga presidentkandidatene vi har sett på lenge. Vi må selvsagt heie på våre egne, og Beto O’Rourke er som en Skiens-venn å regne. Kanskje vi skulle samle inn til en lusekofte som han kan ha på seg i debattene med Donald?
Jeg vet at med den tverrpolitiske jernfronten og de store konstitusjonelle utfordringene Trump & co har skapt, vil det være en kjempeutfordring å få Mayflower på rett kjøl igjen.
Men på en bølge av support fra dine venner i Skien, tror jeg at dette kan gå veien, Beto. Så sees vi på Mersmak 2020!

Willy Nelson er blodfan av Beto. Denne låta forteller det Amerikanske folk hva de har å gjøre ved neste valg.