Game of Drones

Skien går inn i blåtimen.

Dronepilot RO1.

Jeg er RO1 dronepilot og har således sertifikat på dronekjøring. For det meste droner jeg for eiendomsmegler, men også litt på hobbybasis.
De nye reglene for dronekjøring gjør at jeg nå må sertifisere meg høyere, antageligvis til pilot RO3, og endre rutiner for personvern.
Kommer tilbake til det senere.

DJI Phantom 4 Pro

Dette er den dronen vi har valgt å benytte, og det er megleren som eier dronen. Den koster en del tusenlapper, men er en forholdsvis robust og pålitelig maskin.

DJI Phantom 4 Pro

Uansett, når du droner, er det svært mange ting du må sette deg inn i, en drone er ikke et leketøy. Du må sette deg godt inn i hvordan dronen fungerer, hvilke Software den bruker og hvordan du oppdaterer den. Du må lære deg kalibrering av ulike slag, og sørge for at dronen til enhver tid er oppdatert og riktig kalibrert.
Det er både spennende og veldig frustrerende i begynnelsen, nettopp fordi det ikke er så straight forward som man skulle tro, om man vil ha gode filmer/bilder og beholde dronen lengst mulig.

Jeg kommer tilbake med flere blogginnlegg om droning etter hvert.

Viktig å sette seg inn i restriksjoner og lovverk.

Droning er ingen lettvint hobby; det er mange restriksjoner og lover å forholde seg til, definert av Luftfartstilsynet. Går man på kant med disse, kan man risikere andre menneskers helse og eiendom.

Sjekk hva som gjelder her: https://luftfartstilsynet.no/droner/

Forsikring.

Kjør for all del ikke drone uten forsikring, skjer det noe, er det nesten garantert du som får skylden. Og det kan fort bli dyrt!
Her er link til noen forsikrings-alternativer:
UAS: https://www.uasnorway.no/forsikring/
Gjensidige: http://bit.ly/forsikring_RO
Nordiske Forsikring AS: www.droneforsikring.no

Redigering av film.

Droning er absolutt å anbefale, det er utrolig spennende. Filmredigeringen i etterkant er nesten det beste; å tømme minnebrikka er som å åpne alle julegavene på en gang – HVA har jeg klart å fange denne gangen?

Som redigeringsverktøy bruker jeg Adobe Premiere Pro. Det er et profesjonelt verktøy med uendelige muligheter. Husk bare å konvertere filmen i Media Encoder først; Premiere Pro hater å redigere i H264, som er standard-format i DJI P4P.

Adobe-produktene

finner du her: https://www.adobe.com/no/#

Du kan leie programmene for en viss sum i måneden, på den måte har du alltid siste versjon. For meg, som også bruker Illustrator, Acrobat Pro, Photoshop og Lightroom, er dette en genial løsning.

I senere blogger vil jeg komme tilbake til alternative redigeringsprogram som ikke koster så mye, men også til gratissider hvor man kan laste ned spennende effekter og templates til å benytte i Premiere Pro, som lar deg lage filmer med en edge du ikke ville trodd du kunne klare. Eksempel på en bra ressursside med mye «for grabs» er: https://creativemarket.com/.

Stay tuned, og kontakt meg gjerne om du har spørsmål!

Her drones det på mitt første kommerse oppdrag.